İkinci el otomobil satışında yeni dönem. Resmen devreye girdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından FAST işlemlerine ilişkin Güvenli Ödeme İşlemi Katman Servisi devreye alındı. Söz konusu yeni düzenlemenin beraberinde araç sahibi olmayı düşünen milyonlarca kişi süreci araştırmaya başladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dolandırıcılık risklerini azaltmak ve işlemleri güvence altına almak amacıyla yeni bir ödeme sistemi başlattı.

Bu yeni sistem, FAST Güvenli Ödeme İşlemi Katman Servisi olarak adlandırılıyor ve başlangıçta 2 milyon TL işlem limitine sahip olacak şekilde ikinci el araç alım-satımında kullanılacak.

Sistem, onay veya tescil gerektiren tüm işlemlerde kullanılabilir olacak. Bu sayede, gayrimenkul alım-satımı, antika satışları veya herhangi bir alım-satım işleminde taraflara güvence sağlanacak.

ONAY VEYA TESCİL GEREKİYOR

FAST Güvenli Ödeme İşlemi Katman Servisi, 31 Mayıs itibarıyla aktive edildi ve ödeme işlemlerinde daha güvenli bir ortam oluşturmayı amaçlıyor.

Bu yeni hizmet, ödeme süreçlerindeki dolandırıcılık risklerini azaltmak için geliştirilmiş bir sistemdir. FAST Sistemi altyapısını kullanarak, Güvenli Ödeme İşlemi, yetkili kuruluşlar tarafından onay veya tescil gerektiren işlemlerde kullanılabilecek. Bu işlemlerde, para transferleri gerçekleşene kadar tutarlar FAST katılımcısı bir kuruluşta bekletilerek, işlem güvence altına alınacak.

2 MİLYON TL İŞLEM LİMİTİ

Bu hizmetle, ödemeyi gönderen kullanıcının ödeme miktarının karşı tarafa aktarılması, onay veya tescil işlemi tamamlanmadan gerçekleşmeyecek. Ödemeyi alacak olan kullanıcının ise ödemenin hesabına geçmesi, onay veya tescil işlemi gerçekleştiğinde garanti altına alınacak.

FAST Güvenli Ödeme İşlemi, başlangıçta 2 milyon TL işlem limiti içinde kullanılabilecek. Bu yeni hizmetin, diğer FAST Sistemi katman servisleri gibi hızla yaygınlaşması bekleniyor.

İKİNCİ EL ARAÇTA RÜZGAR TERSİNE DÖNDÜ

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, 2. el otomobil piyasasında düşüş yaşanmasına rağmen, bu durum araç satışlarında bir artışa neden olmadı. Sektördeki bu durgunluk, sektör uzmanlarını endişelendiriyor.

Galericiler, ikinci el otomobil satışlarındaki durgunluğun, satışların erkene çekilmesi ve faiz oranlarında yaşanan artış gibi faktörlerden kaynaklandığını düşünüyor.

Koronavirüs salgını döneminde ve salgının hemen sonrasında artan ikinci el otomobil satışları, son zamanlarda durgunluğa geri dönmüş durumda.

SIFIR OTOMOBİLDE BÜYÜK GERİLEME

Mayıs ayında otomobil satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre %8,19 azalarak 80.260 adet olarak açıklandı. Hafif ticari araç pazarı ise %17,0 azalışla 20.045 adet olarak gerçekleşti.

Türkiye Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin verilerine göre, 2024 yılı Ocak-Mayıs döneminde ise Türkiye’nin otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %6,0 oranında bir artış göstererek 471.743 adet oldu.

Yapılan açıklamada, “Otomobil satışları, 2024 yılı Ocak-Mayıs döneminde geçen yıla göre %10,25 artarak 375.097 adet, hafif ticari araç pazarı ise %7,9 azalarak 96.646 adet oldu.

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2024 Mayıs ayında %10,1 azalışla 100.305 adet oldu. Otomobil pazarı %8,19 azalırken, hafif ticari araç pazarı %17,0 oranında azaldı” ifadelerine yer verildi.

Ayrıca açıklamada, 2024 yılı Mayıs ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarının 2023 yılı Mayıs ayına oranla %10,1 azalışla 100.305 adet olduğu belirtilirken, 2024 Mayıs ayında otomobil satışlarının bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %8,19 azalarak 80.260 adet olduğu belirtildi.

Hafif ticari araç pazarının %17,0 azalarak 20.045 adet olduğu belirtilen açıklamada, otomobil ve hafif ticari araç pazarının 10 yıllık Mayıs ayı ortalama satışlara göre %45,7 artış kaydettiği ifade edildi.

Söz konusu açıklamada, otomobil pazarının 10 yıllık Mayıs ayı ortalama satışlara göre %48,5 artış gösterirken, hafif ticari araç pazarının ise %35,6 arttığı aktarıldı.

GÜVENLİ ÖDEME İŞLEMİ KATMAN SERVİSİ NEDİR? NASIL ÇALIŞIR?

  • Alıcı ve satıcı, işlemi FAST sistemi üzerinden gerçekleştirir.
  • Ödeme, onay veya tescil işlemi tamamlanana kadar FAST katılımcısı bir kuruluşta bekletilir.
  • Onay veya tescil işlemi tamamlandığında, ödeme alıcının hesabına aktarılır.
  • Bu sayede, dolandırıcılık riski en aza indirilir ve her iki taraf da korunmuş olur.